Bij stoffen wandbespanningen wordt er eerst een houten raamwerk op de muur bevestigd waarop jute of linnen wordt gespannen. Dit wordt beplakt met lagen grondpapier, waarover vervolgens gespannen stof wordt aangebracht. Deze historische techniek zorgt ervoor dat direct contact met de wand wordt vermeden, waardoor er een diepte-effect ontstaat. Het geheel geeft een warme uitstraling, waarbij een optimaal akoestisch effect wordt bereikt.
Jute of linnen gespannen op een houten raamwerk
Eeuwen geleden werd er, om in een ruimte fraai gedecoreerde stoffen beter tot hun recht te laten komen, een techniek ontwikkeld om deze stoffen niet op te hangen, maar om ze op te spannen. Hiervoor wordt een houten onderconstructie van latten (tengels), op of voor de wand geplaatst, en deze dient als basis voor iedere klassieke wandbespanning. Op dit houten raamwerk van tengellatten wordt de betengeling, een drager van jute of linnen, vastgespijkerd met kopspijkertjes en vervolgens met lagen geschuierd grondpapier beplakt. Daar overheen kunnen dan wandtapijten, behangsels of bespanningen strak bevestigd worden. Stoffen die op baanbreedte worden geleverd, worden op patroon aan elkaar genaaid en vervolgens op de tengellatten gespannen.
Op plaatsen waar de rugleuningen van stoelen het behang of de stof zou kunnen raken, worden horizontale stoel latten aangebracht. Daarnaast worden op plaatsen waar schilderijen opgehangen worden, schilderij latten bevestigd waartegen de onderkant van de schilderijlijst kan rusten.
Door de ruimte achter de bespanning ontstaat een kunstmatige spouw, waardoor luchtcirculatie mogelijk is. Hierdoor wordt voorkomen dat de stoffen door het condens van de koude muren wordt aangetast. Vochtophoping zou de kostbare bekleding van binnenuit kunnen aantasten en de wandbespanning doen verkleuren. Om dat te voorkomen is een speciale drager nodig.
De klassieke methode is een betengeling van linnen weefsel dat beplakt wordt met grondpapier en dat bij droging het linnen opspant. Tegenwoordig wordt ook wel gekozen voor een speciaal kunststof vlies. Beide methoden zorgen ervoor dat stofdeeltjes tegen gehouden worden en dat waterdamp door gelaten wordt.
Wandbespanning geeft een zeer welvarende en representatieve uitstraling aan een ruimte en kan tegenwoordig zowel in een klassieke als moderne inrichting goed worden toegepast. Door een grote verscheidenheid aan stoffen en behangsoorten kan er in elk interieur de beoogde sfeer worden verwezenlijkt. Bij een specialistische plaatsing, goed onderhoud en de juiste materiaalkeuze kan de wandbespanning voor generaties behouden blijven.
Bij een stoffen eindafwerking wordt eerst een laag molton aangebracht dat de uiteindelijke bekleding een voller uiterlijk geeft. De bespanningsstof wordt vervolgens met spelden op zijn plaats en op spanning gezet. Hierbij wordt goed rekening houden met het patroon en hoe deze het beste in de gehele ruimte uitkomt. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met ooghoogte, maar ook de overgang in hoeken, de ramen en hoogte van lambrisering en plafond. Daarna wordt de stof met nietjes gefixeerd en het geheel wordt afgewerkt met een bijpassend koord, band of latje.